Simulatie energiebalans Oosterwolde (Biosintrum)

Voor wie

6-8 studenten Software Development

Start

start woensdagmiddag 21 september om 13:00 uur
datavisualisatie, stroom, modelleren, software development

Partners

Biosintrum – Peet Ferwerda

Opdrachtgevers

Biosintrum, Alliander, Groenleven

Docenten

BIT Academy

Studenten

6-8 studenten Software Development

Resultaten

Een goed werkende simulatie, gebaseerd op echte data, die er ook nog eens mooi uit ziet.

Status

Afgerond

Simulatie energiebalans Oosterwolde (Biosintrum)

Hoeveel stroom wekt een zonnepark op in de zomer? Hoeveel energie verbruikt een woonwijk in de winter? Hebben we genoeg waterstof kunnen maken om de woonwijk te verwarmen? Speel nu met de ‘Biositrum-simulatie’ en ontdek hoe de energiebalans in Oosterwolde is.

In Oosterwolde staat een zonnepark waaraan een installatie is gekoppeld voor het produceren van waterstofgas. Het zonnepark levert op sommige momenten teveel stroom voor de capaciteit van het stroomnetwerk. Daarom wordt het teveel aan stroom gebruikt om waterstofgas te maken in een hydrolyzer. Dit is een experimentele opstelling waarbij Alliander en Groenleven samen onderzoeken hoe de relatie zon (elektriciteit) en waterstofproductie zo efficiënt mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd, zonder dat het stroomnetwerk overbelast raakt.

Het zonnepark en de hydrolyse liggen pal naast het Biosintrum. Het Biosintrum verbindt bedrijven, studenten en overheden die samen willen werken aan een duurzame toekomst. Het is meer dan een aansprekende locatie; het is een creatieve hotspot waar via nieuw denken frisse ideeën en initiatieven ontstaan rond het thema duurzaamheid, circulaire- en biobased economie.

Om geïnteresseerden (zowel jongeren als volwassenen) meer inzicht te geven in de energiebalans van het zonnepark, de hydrolyzer en een woonwijk, is ons gevraagd een simulatie te ontwikkelen (gebaseerd op echte data van Alliander en Groenleven), waarbij zichtbaar wordt gemaakt hoe de energiestromen lopen op verschillende momenten in het jaar en onder verschillende condities.

Wil je aan de slag met echte data en hiervan een mooie simulatie maken, die ook echt gebruikt gaat worden in het Biositrum, doe dan mee met dit project!

 

Wanneer je dit project met goed gevolg uitvoert, dan kun je het keuzedeel K0927 – Praktijkonderzoek (480 sbu) behalen.