Netwerk in een datacenter IPv6

Voor wie

6-8 studenten niveau 4 IT

Start

Start: woensdagmiddag 28 september 2022 om 13:00 uur in het Kasteel
IPv6, IPv4, BGP, infrastructuur, routing

Partners

CJ2 Hosting – Tim Zuidema

Opdrachtgevers

CJ2 Hosting

Docenten

Martijn Blockstael

Studenten

6-8 studenten niveau 4 IT

Resultaten

Een virtuele router waarop routes dmv BGP sessies kunnen worden uitgewisseld met zowel IPv4 als IPV6

Status

Afgerond

Netwerk in een datacenter IPv6

Ga aan de slag met IPv4 en IPv6 en onderzoek hoe routing vanuit een datacenter werkt!

Datacenters zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Elk bedrijf of overheidsinstantie huurt wel ruimte in een datacenter. Om ervoor te zorgen dat al deze bedrijven, organisaties of andere gebruikers (op afstand) gebruik kunnen maken van hun eigen omgeving is het voor de medewerkers in een datacenter en voor de aanbieders van deze diensten o.a. erg belangrijk goed op de hoogte te zijn van de infrastructuur.

Voor de communicatie binnen een datacenter, en ook op internet worden routingprotocollen gebruikt. Een van de bekendste en meest gebruikte is het Border Gateway Protocol (BGP). Om met een dergelijk routingprotocol te werken is een goede basiskennis nodig van IP adressering, zowel IPv4 als IPv6.

Tijdens dit project ben je een aantal weken bezig om je kennis op het gebied van subnetting en IP-adressen in het algemeen omhoog te brengen. Daarna ga je deze kennis gebruiken tijdens het leren over BGP. Vervolgens zal alles in de praktijk worden gebracht zodat je een goed beeld hebt van hoe de infrastructuur in een datacenter werkt.

Wanneer je dit project met goed gevolg uitvoert, dan kun je het keuzedeel K0927 – Praktijkonderzoek (480 sbu) behalen.