Practoraat Veilige
Apparatuur
Een van de doelstellingen van het Practoraat Veilige Hard- en Software is om in kaart te brengen in welke beroepen door de komst van ‘slimme’ apparaten significant wijzigen, wat het gevolg is voor het onderwijsprogramma en wat studenten (in de context van het beroep) moeten weten van de digitale veiligheid. Het practoraat doet dit door gestructureerd praktisch onderzoek en werkplaatsen die samen met het bedrijfsleven worden ingericht.

Tesla
De eerste werkplaats is mede mogelijk gemaakt door stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland, een aantal ondernemers en de vier stad Groningse bedrijvenverenigingen. Stichting Cyber Security Noord-Nederland, dat via een subsidie van provincie Groningen, het practoraat digitaal veilige hard- en software bekostigt, least een Tesla Model 3. Dit is financieel mogelijk gemaakt door Tesla, PIM Lease, Pouw Rent, Thunderbyte.AI, Zerocopter, Noorderpoort en de vier stad Groningse bedrijvenverenigingen.
De Tesla Model 3 wordt gebruikt in het onderwijs als (digitale) werkplaats voor de opleidingen mobiliteit en voertuigen. Hier werkt Een Tesla is software op wielen. Beroepen zoals APK-keurmeester, serviceadviseur, verkoopadviseur en automonteur veranderen door de komst van elektrische- en zelfrijdende auto’s. Het gaat niet meer om het verversen van olie, de cilinderinhoud of het vervangen van de uitlaat. Het gaat over de (nieuwe) functionaliteit van de software, het analyseren van logbestanden en het updaten van de software. De veiligheid van de software maar ook alle hardware (camera’s, modem en sensoren) is een belangrijk aandachtspunt.