In de spotlight: stagiair Harut bij partner STARK Learning

In Kasteel.gro ontmoeten bedrijven, studenten en docenten elkaar. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen. Deze verhalen delen we door personen en partners ‘In de spotlight’ te zetten.

Zo loopt student Harut nu stage bij STARK Learning, nadat hij bij ons aan een opdracht werkte. Wij gingen met hem en zijn stagebegeleider in gesprek.

Over de student

Harut is 25 jaar oud en derdejaars student Game Development aan de Kunst&Multimedia opleiding aan de Verzetsstrijderslaan. Hij komt uit Syrië en woont 6 jaar in Nederland.

Over de partner

Milan Vogelaar is founder van STARK Learning. STARK geeft advies en ontwikkelt e-learning, serious games en XR-trainingen voor bedrijven en professionals in de technische sector. STARK is partner in de werkplaats en richtte daar het XR (AR/VR) lab in, waardoor de studenten kunnen experimenteren met XR toepassingen.

De praktijkopdracht

Harut werkte 20 weken een dagdeel per week bij ons aan een practoraatopdracht voor STARK. STARK was betrokken bij het trainingsontwerp en deed het 3D modelleerwerk. Harut en zijn medestudenten leerden programmeren en maakten de VR-training interactief. Hij maakte met zijn docent, begeleiding vanuit STARK en een groep van zeven studenten een prototype VR-trainingstool voor het oefenen van onderhoudshandelingen aan een (Van Hool) waterstofbus van Qbuzz.

Wat leerde Harut in Kasteel.gro?

Wanneer we Harut vragen wat hij heeft geleerd bij ons, vertelt hij dat dit vooral het werken in een groter team is geweest. Dat is een grotere groep en andere werkwijze dan gebruikelijk binnen de opleiding. Tijdens de practoraatopdrachten wordt er gewerkt in teams van bijvoorbeeld zeven studenten, een docent en een partnerbedrijf, waarbij iets wordt onderzocht. Milan vult aan dat ook het maken van afspraken en terugkoppelen aan de opdrachtgever een belangrijk onderdeel is van het leerproces.

De stage

Vanaf de zomerperiode, middenin de coronatijd, ging Harut stagelopen bij STARK. Hij werkt tijdens zijn stage aan de ontwikkeling van de eigen tools van STARK. Het team bestaat uit diverse nationaliteiten en de voertaal is Engels. Dit is voor Harut prettig en leerzaam. De stageperiode van 900 uur is een mooie periode, omdat je hierdoor ups en downs binnen een organisatie en proces ervaart.

Wat is belangrijk voor het werken bij Stark Learning?

Milan vertelt dat kritisch kunnen denken, creativiteit en samenwerken heel belangrijk zijn binnen STARK. Hij neemt graag jonge mensen aan, omdat zij nog fris denken. Zijn ervaring is dat mbo-studenten vaak meer ervaring hebben in het werken met game development tools en minder met projecten dan hbo-studenten. Hbo-studenten hebben meer communicatieve skills en ervaring met het werken aan projecten, en juist minder praktische skills.

IT-talent is vaak internationaal georiënteerd. De competitie in het specialistische game development werkveld is groot. Er zijn duizenden studenten en weinig banen in de gaming industry. Er zijn wel grote tekorten aan programmeertalent en developers in andere sectoren. Wanneer het dus niet lukt om in de gaming industry aan de slag te komen, zijn er voldoende andere mogelijkheden in bijvoorbeeld front- of backend (web) development.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Er is constant overleg tussen de teams learning, design en development. Tijdens corona hebben zij ervaren dat de dynamiek van offline samenwerken nog heel belangrijk is voor het begrijpen van elkaar. 70% van het werk is het combineren van gedachtes en ideeën op de werkvloer. Wanneer je tussendoor niet overlegt en bijstuurt, werk je mogelijk te lang door aan iets dat niet kan of niet efficiënt is, wat uiteraard ook geld kost. Dus is er – met inachtneming van de afstanden – veel op kantoor gewerkt.

Wat leert Harut bij STARK Learning?

Wanneer we aan Harut vragen wat hij leert bij STARK, geeft hij aan dat hij beter heeft leren programmeren, heeft leren werken in sprints en kritische vragen heeft leren stellen én beantwoorden. Hij zou graag bij STARK willen werken. Dit vanwege de inhoud van het werk, de manier waarop men omgaat met de collega’s en de werksfeer.

Milan lacht.. en zegt dat Harut gaat slagen, omdat hij “hungry is to learn and succeed”, hetgeen heel belangrijk is voor een succesvolle carrière in de IT. Harut beaamt dat en vertelt mij dat de docenten van Noorderpoort daarbij goede tips geven en ook echt de weg wijzen in dit leerproces. Een mooie afsluiter van deze eerste ‘In de spotlight’, leek ons!