In de spotlight: partner CJ2 Hosting

16-11-2020 In de Werkplaats Voor Digitaal Vakmanschap werken partners met een docent en een groep studenten aan een actueel ITonderwerp. Deze verhalen vertellen we door personen of partners ‘In de spotlight’ te zetten. 

De organisatie: CJ2 is een regionale hostingpartij voor (semi)overheden en alle sectoren in het bedrijfsleven. De focus ligt op datacenter- en (managed) hostingdienstverlening, met nadruk op de technische maatwerkoplossingen.   

De specialist: Rob Haverkamp, zelf oud mbo ICTstudent van ROC Friese Poort, werkt als system engineer bij CJ2 Hosting. Hij begeleidt wekelijks op de woensdagmiddag een groep van 8 studenten bij een praktijkopdracht in Kasteel.gro. Ook hebben de studenten een kijkje genomen op de werkvloer bij CJ2. 

Foto: Rob Haverkamp en docent Patrick Hulshof in gesprek met Wijnand Aalderink van Samenwerking Noord over de rol van de partner en de docent tijdens de praktijkopdrachten

Zijn ervaring met ons:  Zelf heeft Rob tijdens zijn studie niet zo samengewerkt met het bedrijfsleven: “Vanuit school deden we dit soort projecten niet. Voor studenten is dit een mooie manier om kennis te maken met het bedrijfsleven. Je bent bezig met de techniek, je hebt geen tijdsdruk van klanten en alle vrijheid om dingen uit te proberen met de apparatuur. De studenten zijn heel enthousiast en stellen veel vragen, dat maakt het voor mij ook extra leuk om ze te begeleiden.” 

Waarom kozen we voor deze opdracht in de werkplaats?

Steeds meer bedrijven brengen hun diensten onder bij een hostingpartij. Deze hostingpartijen maken gebruik van server virtualisatie. Ze kunnen hiervoor gebruik maken van de grote merken als VMWare en HyperV (Microsoft). In de markt wordt ook gebruik gemaakt van open source platforms zoals ProxmoxProxmox is goedkoper in gebruik, waardoor hostingpartijen hun diensten goedkoper kunnen aanbieden.  Op dit moment is er veel vraag naar mensen die met Proxmox kunnen werken. 

Foto: Student Tjeerdjan Mulder, tweedejaars student ICT beheer, legt uit wat zij leren tijdens de opdracht. 

Wat leren studenten tijdens deze praktijkopdracht?

In deze opdracht werken studenten met ProxmoxBossers & Cnossen levert de hardware dedicated servers van DELL, zodat de studenten een kans krijgen om met daadwerkelijke producten een virtualisatie cluster vanaf nul te bouwen. Het begint met het installeren van de hardware in het rack en ervoor te zorgen dat alles in de basis werkt. Daarna gaan zij aan de slag met de virtualisatie. Aan het eind is er de opdracht om voor een bepaald doel een server in te richten, waarbij je gebruik maakt van de mogelijkheden van Proxmox. Totaal hebben de studenten 240 uur voor dit onderwerp. Hiervan werken zij 80 uren onder begeleiding in Kasteel.gro.  

Foto: Hardware Bossers & Cnossen

Wat is belangrijk voor het werken bij CJ2 hosting? 

Bij CJ2 kijken we bij de screening al meer naar persoonlijkheid en teamspirit dan naar het kennisniveau. Er is een hecht team dat inmiddels al jaren samenwerkt om de dienstverlening en het individuele kennisniveau gezamenlijk naar een hoger niveau te tillen. Door middel van projecten en een opleidingsplan zorgen we ervoor dat het teamgevoel sterk blijft en iemand de benodigde competenties kan behalen voor een bepaalde functie. De belangrijkste eigenschappen van een engineer bij CJ2 zijn: doorzettingsvermogen, analytisch vermogen en resultaatgericht zijn. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag bij CJ2 Hosting eruit? 

De werkdag begint met het verwerken van de buiten werktijden binnengekomen tickets en het beantwoorden van klanten. De hele dag zijn we bereikbaar om klanten van CJ2 te ondersteunen. Hierbij hebben we verschillende niveaus binnen ons teameen eerstelijns support engineer of een tweedelijns system engineer. Om de klant zo goed mogelijk te kunnen helpen, is een open communicatie tussen de twee teams heel belangrijk. Naast het oppakken van binnenkomende tickets en telefoontjes, werken veel van de CJ2 engineers aan projecten om de dienstverlening nog verder uit te breiden, te optimaliseren of te automatiseren. Denk hierbij aan het ontwerpen van een nieuw back-up cluster, het uitfaseren van oude machines of het introduceren van een nieuwe dienst. Er wordt veel onderzoek gedaan door een Innovatieteam om te kijken welke nieuwe features in de tech-wereld goed bij CJ2 en de klanten passen. 

Zijn er stageplekken bij CJ2 Hosting?  

Binnen CJ2 Hosting is er geen sprake van standaard stageplekkenWanneer je echter denkt dat je een CJ2 mentaliteit hebt, dan kunnen we altijd kijken of er een plek gecreëerd kan wordenHiervoor wordt wel een stukje zelfstandigheid en leergierigheid van je verwacht.