In de spotlight: Studenten/stagiaires applicatie- en media ontwikkelaar Jamie en Dennis

7-12-2020 In Kasteel.gro ontmoeten bedrijven, studenten en docenten elkaar. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen. Deze verhalen delen we door personen en partners ‘In de spotlight’ te zetten.

Over de studenten
Deze keer interviewen we Jamie en Dennis, twee laatstejaars studenten applicatie en media ontwikkelaar bij Noorderpoort Kunst en Multimedia. Jamie en Dennis hebben in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap met collega-studenten gewerkt aan de ontwikkeling van een mobiele journalistiek app voor Concept7. Zij deden dit een dagdeel per week gedurende 20 weken, tot corona. Een leuke wetenswaardigheid is dat zij ook in het winnende team zaten van de 5G Student Battle. Zij bedachten een slim veiligheidsvest met sensoren en camera’s die de veiligheid van agenten op straat moeten verbeteren.

Over de praktijkopdracht

‘Het begon allemaal als keuzedeel bij Kasteel.gro op de woensdagmiddag. We waren hier begonnen met het ontwikkelen van de app’, laat Dennis weten. Toen de coronacrisis kwam, konden we niet naar school, waardoor we drie dagen in de week bij Concept7 bezig konden. Concept7 helpt organisaties om klantgericht te werken en samen digitale producten te maken waar mensen (klanten) echt van houden. De opdracht groeide vervolgens uit tot een zomerbaantje en nu lopen we fulltime mee voor onze eindstage.

Tijdens de praktijkopdracht zijn we begonnen met een vernieuwend concept. Onze app focust zich  vanuit technisch oogpunt op de client-side, voor Android en IOS tegelijk! Dit in tegenstelling tot wat bestaande apps doen. Het grootste gros van de bestaande apps zijn namelijk voornamelijk gefocust op de server-side, waardoor op dat gebied inmiddels al heel veel is uitgedokterd. Dit is nog niet het geval voor de client side.

Concept7

Foto: Screenshots van de mobiele journalistieke app

Jamie vindt het erg leuk en leerzaam: ‘Het is een enorme uitdaging. Je bent ‘echt’ ergens mee bezig, maar je moet telkens nieuwe routes vinden om tot een goed werkend product te komen.’ Dennis vindt het ook een uitdaging en is van mening dat de opstap die ze gemaakt hebben van school naar de praktijk(opdracht) best wel groot is. Hij voelt zich enorm verantwoordelijk voor het product dat ze aan het ontwikkelen zijn en grapt: ‘We hebben er al zo veel tijd van ons leven in gestopt, dat het enorm belangrijk is dat het een succes wordt.’

Trial en error

Het idee was om de app in juni te lanceren, maar dit bleek uitdagender dan gedacht. Het was een opeenstapeling van grote uitdagingen. Zowel functioneel gezien als qua ontwerp is er sprake van voortschrijdend inzicht, waardoor we blijven ontwikkelen en aanpassen. Dit vertaalt zich in allerlei ‘hiccups’, die je gaandeweg moet uitvinden door middel van trial en error. Je moet toetsen en testen met gebruikers. ‘Zij lopen ook tegen dingen aan en schromen niet om dit te laten weten’, vertelt John Wittmaekers, Director New Business Development van Concept7. ‘De testers kunnen enorm bruut zijn in hun reacties’.

Vorige week hadden ze nog een inzicht. Het bleek dat met dezelfde telefoon en een andere versie van hetzelfde besturingssysteem er toch een hele selectie groep was die niets met de app kon door een bug, Ze moeten dus continu schakelen.

Het is voor de studenten wel een uitdaging om zo te werk te gaan. Jamie legt het verschil uit: ‘Op school werk je ook wel samen met klasgenoten aan projecten, maar dat heeft dan een duidelijk begin en een eind. Hier kom je er soms achter dat je een andere route moet nemen of een hele andere kant op moet gaan’. Dennis haakt aan en zegt: ‘Soms ben je wel een dag of drie ergens mee bezig en dan kom je erachter dat het helemaal niet werkt zoals jij dat wilt. Je kunt het dan weggooien en opnieuw beginnen’.

John haakt aan: ‘Het is best lastig om als onderdeel van het team soms naar het grotere geheel te kijken. Je bent namelijk met één klein onderdeel van een groter plan bezig. Zo had ik zelf recentelijk een ‘’aha-erlebnis’’ waarin ik zelf ook weer besefte hoe ontzettend cool het is wat we aan het doen zijn’.

Hoe ziet een werkdag eruit?
Jamie en Dennis staan de hele dag met elkaar in verbinding via Discord. Zo kunnen ze gelijk sparren als ze tegen een probleem aanlopen. Dat maakt het thuiswerken toch wel fijner. Ze zijn met z’n tweeën verantwoordelijk voor het programmeren van ‘de voorkant’ van de app. Hiervoor schakelen ze vaak met collega Miriam, die het design ontwikkelt en Romy, die vanuit het hbo stage loopt bij Concept7. Romy focust zich op de user experience en gaat met John in gesprek met de klant. De zogenoemde brute feedback wordt weer meegenomen naar de studenten, die dit tot een plan formuleren.

Vanuit concept7
John vertelt in het gesprek dat ze echt zoeken naar de grenzen van wat er mogelijk is om vernieuwing te krijgen. Dat zorgt er volgens hem ook voor dat er een app komt die heel erg uniek is. De verwachtingen zijn bij Concept7 dan ook hooggespannen.

‘Voor mij is het wel een risico of die verwachtingen waargemaakt kunnen worden’, geeft John aan. ‘Ik vind het nog wel spannend. Het voelt alsof ik weer werk bij een startup. Ik ga zo’n 15 jaar terug in de tijd. Toen ik daarin zat, dacht ik heel vaak ‘’ik gooi het bijltje erbij neer’’ en nu weet ik gewoon dat de aanhouder wint. Degene die volhoudt, komt bij het punt in de markt waar anderen al zijn afgehaakt en als je ontwikkelt met gebruikers, dan is het product dat je presenteert al deels gevalideerd door deze gebruikers. Dit hebben we toentertijd niet gedaan. We hebben toen heel veel tijd en energie gestoken in een product dat niet goed aansloeg. Dat doen we nu anders!’

Is het anders dan op school?
Dennis en Jamie zeggen unaniem: ‘Ja!’ Op de vraag wat er dan anders is, antwoord Jamie: ‘Op school maak je kleine opdrachtjes. Je werkt wel samen, maar dat is in verhouding heel klein met wat we nu aan het doen zijn. Dit is veel groter, veel ingewikkelder en we hebben veel bij moeten leren om überhaupt een begin te maken met de app. Dennis vervolgt: ‘We hebben op school zeker de goede basis gekregen, maar in feite begonnen we op nul toen we hierin stapten. We hebben onszelf gaandeweg een heleboel dingen bijgebracht, zoals bijvoorbeeld de programmeertaal en de documentatie van packages die we gebruiken. Je moet snappen waarom en hoe je dit gebruikt om het goed toe te kunnen passen.’

John reageert hierop: ‘Jullie zien en begrijpen welke stap je maakt en waarom. Jullie zijn in staat verder te kijken en in te schatten wat voor aanpassing er nodig is om de uitdaging tot een succes te maken, wat je moet zoeken en hoe je dan vervolgens gebruikt wat je vindt’. Hij is van mening dat het begrijpen van programmeren als vak de échte programmeur onderscheidt van de hobbyist en dat Dennis en Jamie dit heel goed kunnen.