Digitaal Burgerschap; mens zijn in een digitale wereld

23-11-2020 De digitale ontwikkelingen vinden op een razendsnel tempo plaats. Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij. Deze ontwikkelingen bieden veel kansen voor de maatschappij en ondertussen is het juíst nu van belang dat onze studenten weten wat er speelt in deze digitale wereld en hoe zij hier mee om kunnen gaan. Het lijkt nu, door corona, belangrijker dan ooit om digitalisering ook vanuit een maatschappelijke context te benaderen. Binnen Noorderpoort wordt er sinds het begin van dit schooljaar aandacht aan besteed door de lessenserie ‘Digitaal Burgerschap: mens zijn in een digitale wereld’.

Eerste pilotfase afgerond met ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’
Vorige week donderdag  is de eerste pilotfase feestelijk afgerond met de eerste digitale ‘Kleinste privacyshow van Nederland’. Zowel de 165 studenten die de lessen Digitaal Burgerschap hebben gekregen, als de docenten die de lessen hebben gegeven zijn enthousiast.

Burgerschap is doen en ervaren
De pilotfase loopt gedurende dit schooljaar. In deze fase willen we de lessenserie bij zo veel mogelijk klassen testen om uiteindelijk tot een kwalitatief goed onderwijsprogramma te komen. De lessenserie bestaat uit online lessen voor één periode met daarbij een doe-moment in het Kasteel. Het doe-moment staat in het teken van actief bezig zijn als digitaal burger. Burgerschap is doen en ervaren. Zo kunnen studenten bezig in het Medialab met produceren van fake-news, kunnen ze in de VR-room bezig met gegamificeerde VR-educatie, gaan ze bezig met cyber security en kunnen ze leren programmeren. Gezien de huidige omstandigheden kon het doe-moment van deze periode niet fysiek plaatsvinden waardoor Fers voor ons de eerst online ‘kleinste privacy show van Nederland’ ontwikkeld heeft.

Interesse in de lessenserie?
We gaan graag met de verschillende scholen en teammanagers in gesprek om ervoor te zorgen dat de lessenserie volgend schooljaar een plek in het burgerschapsonderwijs krijgt.

Vragen of meer weten? Stuur dan een mail naar Marlies.