Kunstmatige intelligentie, ethiek en design thinking. | Tech-savvy masterclass

Datum

18 juni 2019

Aanvang

19:00:00

Lokatie

Kasteel.gro
Melkweg 1
9718 EP Groningen

Bijzonderheden

19:00 – 21:00 uur
Trainers: Nynke Jongstra & Hero Visser
Maximaal aantal deelnemers: 12
Aanmelden voor 13 juni.

Kunstmatige intelligentie biedt ongekende mogelijkheden en macht voor bedrijven. Met macht komt verantwoordelijkheid en ethische vraagstukken. Hoe ga je hier mee om en hoe pas je dit zo effectief mogelijk toe?

Kunstmatige intelligentie blijkt een niet te stoppen opmars te maken binnen bedrijven en het dagelijks leven. Logisch, want de toepassingen zijn eindeloos.
Online zoekfuncties, medische toepassingen, diagnostisering en assistenten als Siri en Google Home zijn slechts enkele voorbeelden van het verhoogde gemak en verbeterde besluitvorming die kunstmatige intelligentie kan bieden.

Maar aan de andere kant van het verhaal zijn er een aantal duidelijke zorgen bij de implementatie van Kunstmatige Intelligentie. Want hoe zorg je ervoor dat deze complexe systemen bruikbaar zijn?

Risico’s worden in toenemende mate zichtbaar: fake news en levensecht gemanipuleerde videos. En wat dacht je van ethiek, wie is er verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk krijgt? Of autonome wapens? Hoe voorkom je vooroordelen in logaritmes zoals bij Amazon? En welke andere nieuwe parameters zijn van toepassing, nu kunstmatige intelligentie zijn opmars maakt in de ‘gewone’ wereld?

Oftewel, wat gaan we doen met technologie die vele malen meer potentie heeft dan alles wat we hiervoor gezien hebben. Maar tegelijkertijd door zijn zelflerend vermogen zulke complexe ethische vraagstukken oproept?

Tijdens deze sessie nemen wij je mee in de ontwikkelingen rondom Kunstmatige Intelligentie en de raakvlakken met ethiek en gebruikers.