Smart Farming met IoT – “De slimme regenmeter”

Voor wie

8 studenten, niveau 4 IT of Software Developer, die meer willen weten van het maken van slimme producten met 5G en IoT

Start

start op woensdagmiddag 22 september
5G, IoT, smart things, smart farming, ICT

Partners

Marc Cremers namens 5G; Hans Bodenstaff namens KPN

Opdrachtgevers

Derk Gesink namens FutureFarmers

Docenten

Rykle Baron

Studenten

8 studenten, niveau 4 IT of Software Developer, die meer willen weten van het maken van slimme producten met 5G en IoT

Resultaten

Jullie maken een werkend prototype regenmeter die zoveel mogelijk voldoet aan de eisen en wensen van de boeren, waarbij communicatie plaatsvindt m.b.v. 5G

Status

Afgerond

Smart Farming met IoT - "De slimme regenmeter"

Boeren hebben vaak meerdere percelen grond die niet direct bij de boerderij liggen. De boeren willen wel graag weten hoeveel neerslag er valt op de percelen. Omdat neerslag zeer plaatselijk kan variëren, willen ze dit zelfs weten van meerdere plekken op een perceel. Op dit moment moet de boer naar de percelen rijden of lopen om te kijken hoeveel neerslag er is gevallen, dit opschrijven en de meter weer legen. Dit kan slimmer.

‘Slimme’ dingen moeten bijdragen aan ‘slim’ boeren. We noemen dit ook wel ‘smart farming’. Op dit moment zijn er wel dure regenmeters te koop, maar de boer is op zoek naar een praktisch inzetbare, relatief goedkope, slimme regenmeter.

Onderzoek samen met een aantal studenten hoe we een ‘slimme’ regenmeter kunnen maken die voldoet aan de behoeften van de moderne boer. Jullie gaan hiervoor natuurlijk de boer(en) interviewen, maar denk van te voren na over welke functionaliteiten jullie denken dat de boer zou willen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan, hoe gaat de meter eruit zien, hoe vaak moet je meten, hoe vaak wil je de meting sturen naar een database, hoe wil je de gemeten gegevens tonen aan de boer, hoe leeg je de meter, waar staat de meter, hoe vochtig is de grond onder de meter, hoeveel exemplaren zou een boer willen hebben, wat zou een boer voor een meter willen betalen etc. etc.

We werken onder andere met de draadloze techniek 5G om data te versturen naar een server. Met zelf samengestelde hardware gaan we aan de slag om te meten hoeveel water is gevallen en op welk tijdstip.

 

Wanneer je dit project met goed gevolg uitvoert, dan je het keuzedeel K0927 – Praktijkonderzoek (480 sbu) behalen.