Ontwikkel een 5G ratten- en muizenval

Voor wie

6 studenten, niveau 4 IT of Software Developer, die meer willen weten van het maken van slimme producten met 5G en IoT

Start

Begin periode 3 – dinsdagmiddag 1 maart – 13.00 uur of woensdagmiddag 2 maart – 13.00 uur
5G, IoT, RasberryPI/Arduino

Partners

5Groningen – Marc Cremers

Opdrachtgevers

aGroFuture

Docenten

Peter Doornbosch

Studenten

6 studenten, niveau 4 IT of Software Developer, die meer willen weten van het maken van slimme producten met 5G en IoT

Resultaten

Prototype val met signalerings- monitorfunctie

Status

Afgerond

Ontwikkel een 5G ratten- en muizenval

Het bestrijden van ongedierte met gif wordt steeds lastiger qua wetgeving en diervriendelijkheid. Toch moet de dieren (ratten en muizen) gevangen worden. Ontwikkel een 5G rattenval die aangeeft dat er een dier in de val zit.

Op de boerderij wordt er steeds diervriendelijker gewerkt en wordt er steeds bewuster omgegaan met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt de wetgeving ook steeds aangescherpt m.b.t. welke bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en in welke hoeveelheden (vanaf 2023 mag alleen bestreden worden als er aantoonbaar knaagdieren zijn).

Het idee is dat we een rat/muis in een val lokken. Wanneer de rat/muis gevangen zit, wordt een bericht (tekst en foto met datumstempel) naar de eigenaar van de val gestuurd. De eigenaar (of bestrijder) van de val hoeft dus alleen te gaan kijken als er een rat/muis in de val zit. Op dit moment komt de bestrijder één keer per maand kijken of er ongedierte in de val zit, dat kan veel efficiënter. Boeren hebben veel verschillende vallen die gecontroleerd moeten worden, het is dus van belang dat het monitoren van de val op een “goedkope” manier gerealiseerd kan worden. De mogelijk te gebruiken onderdelen in de opdracht zijn onder andere:

  • Thermische sensor / bewegingssensor / ????
  • Arduino / RaspberryPi
  • Lamp rood en groen (actuatoren)
  • 5G bordje of modem voor communicatie (bericht, foto, gps-coördinaten)
  • Accu
  • Camera
  • etc.
Het keuzedeel zal voor een deel plaatsvinden bij het 5G lab op Zernike of in het Kasteel. Wanneer je dit project met goed gevolg uitvoert, dan kun je het keuzedeel K0927 – Praktijkonderzoek (480 sbu) behalen.