Kubernetes in action

Voor wie

4 software developers en 4 it studenten die meer willen leren over het werken met containers.

Start

start op woensdagmiddag 22 september
Linux, Kubernetes, DevOps, container orchestration, Google Cloud Platform, servervirtualisatie, software development

Partners

Niek Oost namens Oostsoft

Opdrachtgevers

Oostsoft/PanterPrints

Docenten

Patrick Hulshof

Studenten

4 software developers en 4 it studenten die meer willen leren over het werken met containers.

Resultaten

Een open-source cluster waarop een zelf ontwikkelde applicatie draait.

Status

Afgerond

Kubernetes in action

Wil jij je verdiepen in Linux en alles wat met containers te maken heeft? Dan is deze praktijkopdracht misschien wat voor jou!

Wat zijn containers? Heel kort door de bocht zijn containers een techniek om je applicatie op een voorspelbare en reproduceerbare manier te draaien. Containers zijn een manier om een applicatie en alles wat het nodig heeft om te draaien, makkelijk te isoleren. Waarom is dit belangrijk? Dit betekent dat de applicatie zich altijd op elke machine hetzelfde gedraagt.

Oké. Nu hebben we een idee wat een container is en waarom een container interessant is om je applicatie in te hosten. We hebben het echter nog niet gehad over de manier waarop je een container host. Wie start de container op, zorgt ervoor dat deze gezond blijft, wat moet er gebeuren als het druk wordt op een platform, load balancing, failover, netwerkverkeer, en nog veel meer? You get the picture. Alleen de container is niet voldoende. Enter Kubernetes! Kubernetes is een zogenaamde container orchestrator.

Lijkt het je leuk om hier meer kennis over op te doen, wij gaan in het Kasteel werken aan onze eigen open-source cluster. We doen dit in een team van software developers en it beheerders. Jullie werken samen aan het opbouwen van het cluster. Vervolgens gaan de developers een applicatie ontwikkelen voor een printbedrijf (PanterPrints), de beheerders gaan aan de slag met het beheren van het cluster.

Wanneer je dit project met goed gevolg uitvoert, dan kun je het keuzedeel K0927 – Praktijkonderzoek (480 sbu) behalen.