Containers & orchestration

Voor wie

6-8 studenten (gemotiveerde niveau 4 ICT-studenten die meer willen leren over container orchestration)

Start

Begin maart 2021 (woensdagmiddag 3 maart)
Linux, Kubernetes, network automation, container orchestration, Google Cloud Platform, servervirtualisatie, microservices, Proxmox

Partners

Tijdens het project zullen mensen uit het bedrijfsleven worden betrokken die expert zijn op het gebied van containers en orchestration.

Opdrachtgevers

Docenten

Patrick Hulshof

Studenten

6-8 studenten (gemotiveerde niveau 4 ICT-studenten die meer willen leren over container orchestration)

Resultaten

Een werkend on premise Kubernetes cluster

Status

Afgerond

Containers & orchestration

Wil jij je verdiepen in Linux en alles wat met containers te maken heeft? Dan is deze praktijkopdracht misschien wat voor jou!

Wat zijn containers? Heel kort door de bocht zijn containers een techniek om je applicatie op een voorspelbare en reproduceerbare manier te draaien. Containers zijn een manier om een applicatie en alles wat het nodig heeft om te draaien, makkelijk te isoleren. Waarom is dit belangrijk? Dit betekent dat de applicatie zich altijd op elke machine hetzelfde gedraagt.

Oké. Nu hebben we een idee wat een container is en waarom een container interessant is om je applicatie in te hosten. We hebben het echter nog niet gehad over de manier waarop je een container host. Wie start de container op, zorgt ervoor dat deze gezond blijft, wat moet er gebeuren als het druk wordt op een platform, load balancing, failover, netwerkverkeer, en nog veel meer? You get the picture. Alleen de container is niet voldoende. Enter Kubernetes! Kubernetes is een zogenaamde container orchestrator.

Lijkt het je leuk om hier meer kennis over op te doen, wij gaan in het Kasteel werken aan onze eigen open-source cluster. Je volgt hiervoor eerst de lessen Linux gevorderd (woensdagochtend Winschoten, kan online) en daarna kom je je op het Kasteel verdiepen in server virtualisatie, containers en de container orchestrator Kubernetes.

Mochten we in de komende weken specifiekere informatie hebben over de opdrachten, dan passen we dat aan op deze website (denk aan partners of update over de startdatum)