Praktijkopdrachten voorjaar 2021

In de loop van het voorjaar (hopelijk vanaf 1 maart, afhankelijk van coronamaatregelen) gaan we weer van start met nieuwe praktijkopdrachten in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. Lijkt het je leuk om samen te werken met een klein groepje studenten aan een uitdagende opdracht, waarbij experts uit het werkveld zijn betrokken, meld je dan nu aan!

“Dit is echt veel leuker dan op school. Je kunt voor langer tijd aan iets werken en als team vanaf het begin iets helemaal opbouwen. Je moet veel meer zelf uitzoeken, maar de docent en de expert uit het bedrijfsleven helpen je als dat nodig is. – quote van een student”

Om mee te doen aan een van de opdrachten hoef je niet al heel goed te zijn in een onderwerp. Het is vooral belangrijk dat je iets wilt leren en inzet toont. Je werkt samen met het bedrijfsleven en collega-studenten, dus je kan niet de kantjes er vanaf lopen. De praktijkopdrachten worden afgesloten met een keuzedeel-examen. Naast een leuke opdracht heb je dan ook een keuzedeel afgerond.

De opdrachten:

  1. Containers & orchestration
  2. Meten is weten – sensoren voor het Data Center Field Lab
  3. DCIM dashboard ontwikkeling (Datacenter Infrastructure Management)
  4. RoomBuddy
  5. Inventory Management
  6. Digital Nursing
  7. Schier Experience

1. Containers & orchestration

Wil jij je verdiepen in Linux en alles wat met containers te maken heeft? Dan is deze praktijkopdracht misschien wat voor jou!

Wat zijn containers? Heel kort door de bocht zijn containers een techniek om je applicatie op een voorspelbare en reproduceerbare manier te draaien. Containers zijn een manier om een applicatie en alles wat het nodig heeft om te draaien, makkelijk te isoleren. Waarom is dit belangrijk? Dit betekent dat de applicatie zich altijd op elke machine hetzelfde gedraagt.

Oké. Nu hebben we een idee wat een container is en waarom een container interessant is om je applicatie in te hosten. We hebben het echter nog niet gehad over de manier waarop je een container host. Wie start de container op, zorgt ervoor dat deze gezond blijft, wat moet er gebeuren als het druk wordt op een platform, load balancing, failover, netwerkverkeer, en nog veel meer? You get the picture. Alleen de container is niet voldoende. Enter Kubernetes! Kubernetes is een zogenaamde container orchestrator.

Lijkt het je leuk om hier meer kennis over op te doen, wij gaan in het Kasteel werken aan onze eigen open-source cluster. Je volgt hiervoor eerst de lessen Linux gevorderd (woensdagochtend Winschoten, kan online) en daarna kom je je op het Kasteel verdiepen in server virtualisatie, containers en de container orchestrator Kubernetes.

  • Docent: Patrick Hulshof
  • Studenten: 6-8 studenten (gemotiveerde niveau 4 ICT-studenten die meer willen leren over container orchestration)
  • Start: begin maart 2021 (woensdagmiddag 3 maart)
  • Resultaat: een werkend on premise Kubernetes cluster
  • Thema’s: Linux, Kubernetes, network automation, container orchestration, Google Cloud Platform, servervirtualisatie, microservices, Proxmox.
  • Partner: tijdens het project zullen mensen uit het bedrijfsleven worden betrokken die expert zijn op het gebied van containers en orchestration.

Aanmelden

2. Meten is weten – sensoren voor het Data Center Field Lab

We zijn gestart met de bouw van ons eigen Noorderpoort Data Center Field Lab. Dit DCFL wordt een compleet datacenter, maar dan in het klein. In het DCFL zijn rack met servers, routers en switches aanwezig. Om deze goed te laten werken hebben ze stroom nodig, connectiviteit en koeling. Voor een goede werking van het DCFL willen we op afstand kunnen monitoren hoe het datacenter functioneert. Ga aan de slag met verschillende sensoren om te meten hoe het datacenter presteert en zorg ervoor dat de data veilig is.

In dit project kun je aan de slag van ontwerp tot het bouwen van een prototype. Onderzoek wat je wilt meten, kies de benodigde apparatuur, zorg voor een stabiele datastroom en opslag van informatie. Een ander studententeam zal een dashboard ontwerpen om de informatie te ontsluiten. (DCIM – Datacenter Infrastructure Management)

De geleerde kennis en vaardigheden kan je natuurlijk ook prima in je thuissituatie toepassen bij het aanleggen van je eigen domotica-oplossingen.

  • Opdrachtgever: Dirk-Jan Huizingh
  • Docent: Rykle Baron
  • Studenten: 6 studenten (IT en Developers)
  • Start: begin maart 2021 (woensdagmiddag)
  • Resultaat: Proof of concept van gekoppelde sensoren die een data feed in een database plaatsen voor accurate metingen ten behoeve van het DCIM.
  • Thema’s: sensoren, mqtt, datacenter, datastromen, meten, snmp
  • Partner: Zentrys – Bytesnet

Aanmelden

3. DCIM dashboard ontwikkeling (Datacenter Infrastructure Management)

We zijn gestart met de bouw van ons eigen Noorderpoort Datacenter Field Lab. Dit DCFL wordt een compleet datacenter, maar dan in het klein. In het DCFL zijn rack met servers, routers en switches aanwezig. Om deze goed te laten werken hebben ze stroom nodig, connectiviteit en koeling. Voor een goede werking van het DCFL willen we op afstand kunnen monitoren hoe het datacenter functioneert. Het team van Rykle Baron zoekt hiervoor sensoren uit en ontwikkelt een datastroom en opslag. Jullie gaan aan de slag met de ontwikkeling van een dashboard waarin de informatie is uit te lezen. Zorg ervoor dat de informatie accuraat grafisch wordt weergegeven en dat ‘operations’ tijdig gewaarschuwd wordt als er een storing of incident is.

  • Opdrachtgever: Rykle Baron
  • Docent: Koos Daniels
  • Studenten: 4 studenten (Developer of eventueel IT’ers die programmeren leuk vinden)
  • Start: maart 2021 (woensdagmiddag 3 maart)
  • Resultaat: een dcim dashboard voor het datacenter field lab van Noorderpoort
  • Thema’s: MQTT, software ontwikkeling, dashboard, data analystics, databases, iFrame, queries
  • Partners: we werken bij de opdracht samen met een aantal datacenters uit de regio. Voor de ontwikkeling van het dashboard zijn we nog op zoek naar geschikte partner.

Aanmelden

4. RoomBuddy

Een goed klimaat in een klaslokaal of vergaderruimte is belangrijk om goed te kunnen werken. Niet te warm en niet te koud, voldoende frisse lucht, licht aangepast aan de werkzaamheden. Hoe meet je nou hoe het klimaat in een ruimte is? En hoe zorg je dat de aanwezigen mensen actie ondernemen om het klimaat in de ruimte te verbeteren? Bouw gezamenlijk een RoomBuddy. RoomBuddy, for a good atmosphere! Deze opdracht is gestart in september 2020. De studenten die eraan werken zijn al een eind op weg, maar kunnen versterking gebruiken om het product af te maken inclusief bijbehorende app.

  • Opdrachtgever: Chainless
  • Docent: Jade Thomson
  • Studenten: nog 1 student (programmeur)
  • Start:  maart 2021 (dinsdagmiddag 2 maart)
  • Resultaat: RoomBuddy v1, een klein plug-en-play kastje met daarin sensoren om het klimaat in een ruimte te bepalen inclusief een eenvoudige app om de informatie te bekijken.
  • Thema’s: sensoren, Python, app-development, 5G
  • Partner: Chainless

Aanmelden

5. Inventory management

In het Kasteel wordt gebruik gemaakt van allemaal verschillende hardware. Rasberry PI’s, sensoren, servers, kabels, soldeerbouten, VR-brillen, allerlei grote en kleine dingen. Om zicht te houden op wat het Kasteel in beheer heeft en wie wat ‘geleend’ heeft, zou er een inventory management systeem moeten komen.  Kunnen jullie ons helpen zo’n systeem te ontwikkelen waarmee het proces van in- en uitleen ondersteund kan worden? Misschien kunnen jullie daarbij nog handige technologische oplossingen bedenken?

  • Opdrachtgever: Dirk-Jan Huizingh
  • Docent: Peter Doornbosch
  • Studenten: 6 studenten (IT)
  • Start:  maart 2021 (donderdagmiddag 4 maart)
  • Resultaat: Een gebruiksvriendelijke platform in Flow opgezet dat het voorraadbeheer ondersteunt.
  • Thema’s: informatievoorziening ontwikkelen, Flow, Office 365, functioneel ontwerp
  • Partner: Atos

Aanmelden

6. Digital Nursing

Help jij mee met het ontwikkelen van een ‘serious game’ voor de verpleegkunde studenten van Noorderpoort?

Op dit moment wordt het vak klinisch redeneren gegeven aan de hand van casussen uit een boek. Dat betekent dat studenten veel theorie moeten leren en dat vervolgens in hun hoofd moeten ‘mindmappen’ wanneer zij hierover getoetst worden. Het is bij klinisch redeneren namelijk van belang dat de student in staat is om een groot scala aan indicatoren in de juiste volgorde te interpreteren om zo tot een juiste behandeling te komen. Deze indicatoren kunnen bestaan uit harde waarden zoals bijvoorbeeld temperatuur en bloeddruk maar ook uit minder harde waarden zoals bijvoorbeeld een vraag ‘hoe voelt u zich vandaag?’ 

Het is lastig dat dit proces op dit moment een papieren proces is, daardoor missen studenten de ‘feeling’ met de realiteit. Om die reden worden met regelmaat dagen georganiseerd waarbij met behulp van acteurs” scenario’s nagespeeld en geoefend kunnen worden. Dit is echter nogal tijdsintensief en het aantal scenario’s waar je tijdens zo’n dag mee in contact kunt komen, is omwille van tijd beperkt. 

De opleiding MBO Verpleegkunde vraagt ons of wij samen met Verpleegkunde studenten een digitale omgeving kunnen ontwikkelen. In deze omgeving komen verschillende scènes waarin keuzes het verloop van het verhaal bepalen. Zorg jij ervoor dat je de juiste diagnose stelt en de patiënt weer beter wordt? 

    • Docent: Reygan Leito
    • Studenten: 6 studenten (Game Artist, Game Developers en Applicatieontwikkelaars)
    • Start:  maart 2021 (donderdagmiddag 4 maart)
    • Resultaat: een digitale omgeving waarin scenario’s voor klinisch redeneren kunnen worden geoefend.
    • Thema’s: Video, Design, Frontend development, Backend development, Agile, Multidisciplinair, Storytelling
    • Partner: 

Aanmelden

Mochten we in de komende weken specifiekere informatie hebben over de opdrachten, dan passen we dat aan op deze website (denk aan partners of update over de startdatum)

7. Schier Experience

Voor studenten Game Artist en Game Developer komt er een opdracht voor het ontwikkelen van een Schier Experience.

Wat zijn de inhoudelijke thema’s waar we aan denken.
  • Storm op zee! (hoe voelt het om op een zeer zware storm (windkracht 12) op zee te zitten op een schip?)
  • Vandaag ben jij de redder! (hoe ziet een reddingsactie eruit van de KNRM op zee. Vandaag ben jij de schipper van de reddingsboot!)
  • Land in zicht! (Wat ziet een vuurtorenwachter op 38 meter hoogte en ziet hij het schip in nood? Vandaag ben jij de vuurtorenwachter!)
  • Het grootste zoogdier op aarde: De walvis!  Vroeger jaagden we op walvissen voor onze welvaart, nu vandaag de dag is het nog steeds een bedreigde diersoort. Save the whale! Ervaar het verhaal van de walvis in een spectaculaire voorstelling! (en leer waarom Schiermonnikoog heel veel aan de walvis te danken heeft!

Meer informatie volgt.

Aanmelden