Praktijkopdrachten najaar 2021

In de loop van september zijn we van start gegaan met nieuwe praktijkopdrachten in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. In een kleine groep van studenten wordt gewerkt aan een uitdagende opdracht, waarbij experts uit het werkveld betrokken zijn.

“Dit is echt veel leuker dan op school. Je kunt voor langer tijd aan iets werken en als team vanaf het begin iets helemaal opbouwen. Je moet veel meer zelf uitzoeken, maar de docent en de expert uit het bedrijfsleven helpen je als dat nodig is. – quote van een student”

Om mee te doen aan een van de opdrachten hoef je niet al heel goed te zijn in een onderwerp. Het is vooral belangrijk dat je iets wilt leren en inzet toont. Je werkt samen met het bedrijfsleven en collega-studenten, dus je kan niet de kantjes er vanaf lopen. De praktijkopdrachten worden afgesloten met een keuzedeel-examen. Naast een leuke opdracht heb je dan ook een keuzedeel afgerond.

De opdrachten van dit najaar:

  1. Kubernetes in action
  2. Smart farming met IoT – De slimme regenmeter
  3. Servervirtualisatie met HyperV
  4. Make room for RoomBuddy – 3D printing
  5. Unlock 5G – Testen ‘Digitale ontsluiting via 5G’
  6. Datacenter Fieldlab – The Game

1. Kubernetes in action

Wil jij je verdiepen in Linux en alles wat met containers te maken heeft? Dan is deze praktijkopdracht misschien wat voor jou!

Wat zijn containers? Heel kort door de bocht zijn containers een techniek om je applicatie op een voorspelbare en reproduceerbare manier te draaien. Containers zijn een manier om een applicatie en alles wat het nodig heeft om te draaien, makkelijk te isoleren. Waarom is dit belangrijk? Dit betekent dat de applicatie zich altijd op elke machine hetzelfde gedraagt.

Oké. Nu hebben we een idee wat een container is en waarom een container interessant is om je applicatie in te hosten. We hebben het echter nog niet gehad over de manier waarop je een container host. Wie start de container op, zorgt ervoor dat deze gezond blijft, wat moet er gebeuren als het druk wordt op een platform, load balancing, failover, netwerkverkeer, en nog veel meer? You get the picture. Alleen de container is niet voldoende. Enter Kubernetes! Kubernetes is een zogenaamde container orchestrator.

Lijkt het je leuk om hier meer kennis over op te doen, wij gaan in het Kasteel werken aan onze eigen open-source cluster. We doen dit in een team van software developers en it beheerders. Jullie werken samen aan het opbouwen van het cluster. Vervolgens gaan de developers een applicatie ontwikkelen voor een printbedrijf (PanterPrints), de beheerders gaan aan de slag met het beheren van het cluster.

  • Docent: Patrick Hulshof
  • Studenten: 4 software developers en 4 it studenten die meer willen leren over het werken met containers
  • Start: woensdagmiddag 22 september
  • Resultaat: Een open-source cluster waarop een zelf ontwikkelde applicatie draait.
  • Thema’s: Linux, Kubernetes, DevOps, container orchestration, Google Cloud Platform, servervirtualisatie, software development
  • Partner: Niek Oost van Oostsoft

Aanmelden

2. Smart farming met IoT – De slimme regenmeter

Boeren hebben vaak meerdere percelen grond die niet direct bij de boerderij liggen. De boeren willen wel graag weten hoeveel neerslag er valt op de percelen. Omdat neerslag zeer plaatselijk kan variëren, willen ze dit zelfs weten van meerdere plekken op een perceel. Op dit moment moet de boer naar de percelen rijden of lopen om te kijken hoeveel neerslag er is gevallen, dit opschrijven en de meter weer legen. Dit kan slimmer.

‘Slimme’ dingen moeten bijdragen aan ‘slim’ boeren. We noemen dit ook wel ‘smart farming’. Op dit moment zijn er wel dure regenmeters te koop, maar de boer is op zoek naar een praktisch inzetbare, relatief goedkope, slimme regenmeter.

Onderzoek samen met een aantal studenten hoe we een ‘slimme’ regenmeter kunnen maken die voldoet aan de behoeften van de moderne boer. Jullie gaan hiervoor natuurlijk de boer(en) interviewen, maar denk van te voren na over welke functionaliteiten jullie denken dat de boer zou willen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan, hoe gaat de meter eruit zien, hoe vaak moet je meten, hoe vaak wil je de meting sturen naar een database, hoe wil je de gemeten gegevens tonen aan de boer, hoe leeg je de meter, waar staat de meter, hoe vochtig is de grond onder de meter, hoeveel exemplaren zou een boer willen hebben, wat zou een boer voor een meter willen betalen etc. etc.

We werken onder andere met de draadloze techniek 5G om data te versturen naar een server. Met zelf samengestelde hardware gaan we aan de slag om te meten hoeveel water is gevallen en op welk tijdstip.

  • Opdrachtgever:Derk Gesink namens FutureFarmers
  • Docent: Rykle Baron
  • Studenten: 8 studenten, niveau 4 IT of Software Developer, die meer willen weten van het maken van slimme producten met 5G en IoT
  • Start: woensdagmiddag 22 september
  • Resultaat: Jullie maken een werkend prototype regenmeter die zoveel mogelijk voldoet aan de eisen en wensen van de boeren, waarbij communicatie plaatsvindt m.b.v. 5G.
  • Thema’s:5G, IoT, smart things, smart farming, ICT
  • Partner: Marc Cremers namens 5G; Hans Bodenstaff namens KPN

Aanmelden

3. Servervirtualisatie met HyperV

Steeds meer bedrijven brengen hun diensten onder bij een hostingpartij. Deze hostingpartijen maken gebruik van servervirtualisatie. Ze kunnen hiervoor gebruik maken van de grote merken als VMWare en HyperV (Microsoft). In de markt worden veel Microsoft en Office365 producten ondergebracht op HyperV clusters in datacenters. Er is veel vraag naar personeel dat specialistisch kennis heeft over virtualisatie.

In deze opdracht heb je de kans om deze kennis op te doen. Je gaat met een aantal studenten een cluster bouwen vanaf nul. Het begint met het installeren van de hardware in het rack en ervoor zorgen dat alles in de basis werkt. Daarna ga je aan de slag met de virtualisatie. Aan het eind krijg je een opdracht om voor een bepaald doel een server in te richten waarbij je gebruik maakt van de mogelijkheden van HyperV en Microsoft.

Deze opdracht wordt begeleid door CJ2 Hosting. CJ2 Hosting is gevestigd in Groningen en is regelmatig op zoek naar mensen met o.a. HyperV kennis.

  • Opdrachtgever: CJ2 Hosting
  • Docent: Martijn Bockstael
  • Studenten: IT-studenten die meer willen leren over servervirtualisatie en niet alleen binnen hun eigen specialisatie willen blijven.
  • Start: woensdagmiddag 22 september
  • Resultaat:Een vanaf nul opgebouwd cluster met een dienst aangeboden middels HyperV
  • Thema’s: Servervirtualisatie, HyperV, Microsoft, Clusterhardware, Netwerken, Office365, Azure
  • Partners: Tim Zuidema namens CJ2 Hosting

Aanmelden

4. Make room for RoomBuddy

3D printers zijn voor veel mensen leuk speelgoed. De zakelijke 3D-printmarkt begint zich nu – langzaam maar zeker – echt te ontwikkelen. Er worden steeds meer nieuwe toepassingen bedacht. In de medische sector worden 3D printers o.a. gebruikt voor het maken van protheses, steunzolen en corrigerende beugels. Ontwerpers gebruiken ze voor het maken van prototypes, maar ook steeds vaker worden 3D printers ingezet voor productie van bijvoorbeeld exclusieve telefoonhoesjes.

Printers zijn er in soorten en maten en maken gebruik van verschillende materialen. Van chocolade tot kunststof voor implantaten. De markt voor 3D printing gaat de komende jaren flink groeien. Er is echter nog geen opleiding met brede kennis van 3D-printing. In deze opdracht kun je kennis maken met alles wat komt kijken bij 3D-printing (ook wel additive manufacturing genoemd). We doen dit in samenwerking met Citoforma, onderdeel van Bossers&Cnossen. Zij beschikken over veel industriële printers en kennis.

In de komende 20 weken gaan jullie een behuizing voor RoomBuddy ontwikkelen. RoomBuddy is voor de zomer ontwikkeld door jullie collega-studenten. RoomBuddy verzamelt allerlei informatie over het binnenklimaat (temperatuur, lichtsterkte, luchtvochtigheid, co2). Met de inzichten van RoomBuddy wordt gewerkt aan een betere werkomgeving. Tot nu toe bestaat RoomBuddy uit een aantal sensoren en een RasberryPI. Maar hij ziet er nog niet mooi uit.

Aan jullie om een Room for RoomBuddy te maken. Maak een ontwerp, ga op zoek naar het meest geschikte materiaal, kies de juiste printer, stuur de printer aan, kortom leer van alle aspecten die komen kijken bij het 3D printen in een zakelijke markt.

  • Opdrachtgever: Chainless
  • Docent: Jade Thomson
  • Studenten: Studenten die meer willen weten van de opkomende technologie van het 3D printen.
  • Start:  dinsdagmiddag 21 september
  • Resultaat: Een behuizing voor RoomBuddy, van het begin tot eind door jullie bedacht en gemaakt.
  • Thema’s:3D printing, additive manufacturing, design, industriële printers, materiaalkennis, IoT
  • Partner: Rolf Meijer namens Citoforma

Aanmelden

5. Unlock 5G – Testen digitale ontsluiting via 5G

Dagelijks worden zorginstelling geconfronteerd met bewoners en cliënten die hun woning verlaten zonder hun sleutels mee te nemen. Zorginstellingen kunnen de woning niet op afstand openen. Het naar de woning komen en het openen van de deur door medewerkers van de zorginstelling kost echter veel tijd en verstoort het werkproces van deze medewerkers.

Meerdere keer per jaar worden de hulpdiensten geconfronteerd met situaties waarin hulp verleend moet worden, terwijl ze het slachtoffer niet kunnen bereiken, omdat ze de woning niet in kunnen. In dergelijke gevallen wordt hulp in geroepen van de politie om toegang te forceren. Dit vertraagt de hulpverlening en zorgt voor een grote schadepost voor de bewoner.

Deze problemen zijn mogelijk op te lossen met een ‘slim’ slot.

Inmiddels heeft de Health Hub Roden twee 5G-sloten ter beschikking om te onderzoeken of deze ingezet kunnen worden binnen dit vraagstuk.

Onderzoek samen met een aantal studenten de werking van het 5G-slot (vanaf installatie tot gebruik). Hoe werkt de beheeromgeving? Welke functionaliteiten biedt het slot? Hoe veilig is het slot en de beheeromgeving en welke data wordt met het slot verzameld? Door middel van testen en onderzoek ga je op zoek naar de werking en kwetsbaarheden van het slot. Werk samen met verpleegkunde studenten om de bruikbaarheid en gebruiksgemak van het slot en omgeving te onderzoeken.

  • Opdrachtgever: HealthHub Roden
  • Docent: Peter Doornbosch
  • Studenten: IT studenten die meer willen weten van het testen van slimme producten met 5G
  • Start:  dinsdagmiddag 21 september
  • Resultaat: Het 5G slot is onderzocht op functioneren en kwetsbaarheden en er is een goed beeld ontstaan over de inzet en bruikbaarheid van het slot voor gebruik in een woning van een zorgvrager.
  • Thema’s: 5G, IoT, testing
  • Partner: Marc Cremers namens 5G; Egbert Wiltens namens Health Hub Roden

Aanmelden

6. Datacenter Field Lab – The Game

Help jij mee met het ontwikkelen van een ‘serious game’ voor ons Datacenter Field Lab? We zijn gestart met de bouw van ons eigen Noorderpoort Data Center Field Lab. Dit DCFL wordt een compleet datacenter, maar dan in het klein. In het DCFL zijn rack met servers, routers en switches aanwezig.

Om studenten te laten kennismaken met ‘wat is nou een datacenter’, mogen jullie een game ontwikkelen. Het is aan jullie om in gesprek met de opdrachtgever te gaan en te kijken voor welk onderdeel een interactieve game kan helpen in het leren over een datacenter.

  • Opdrachtgever: Andrew vd Haar/Andre Hertgers
  • Docent: Niels Vermeulen
  • Studenten: 6 studenten (Game Artist, Game Developers en Applicatieontwikkelaars)
  • Start:  woensdagmiddag 22 september
  • Resultaat: een game waarin je kunt leren hoe een onderdeel in een datacenter werkt.
  • Partner: n.t.b.

Aanmelden