MBO keuzedeel “Datacenter IT Techniek” van start

Drie weken geleden is het keuzedeel “Datacenter IT Techniek” met studenten van start gegaan. Noorderpoort is het eerste ROC dat dit keuzedeel aanbiedt.

De betrokken docenten zijn aan het eind van vorig schooljaar al op docentstage geweest bij de Dutch Data Center Association om zich voor te bereiden op de ontwikkeling en uitvoering van het keuzedeel. Zij volgden een masterclass en brachten een bezoek aan een datacentrum.

De studenten gingen vorige week op bezoek bij Datacenter Groningen in Zuidbroek en zullen daar de komende 20 weken regelmatig aan het werk zijn. Datacenter Groningen is sinds dit schooljaar partner in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap.

Het doel van het keuzedeel is opleiden voor het vakgebied Datacenter IT Technician, waarin niet alleen ICT-kennis maar ook kennis van installatietechniek en koelsystemen, duurzaamheid en beveiliging belangrijk is. De werkgelegenheid in de datacenterbranche groeit. Er werken landelijk meer dan 10.000 mensen in en om datacenters. Daarnaast creëert het werkgelegenheid in aanpalende gebieden als cloud, IoT, 5G en hosting. Om deze groei bij te benen, is opleiden essentieel.

Andrew van der Haar is directeur van Datacenter Groningen en oprichter van de ICT Campus in Almere. Hij wil graag een bijdrage leveren aan het opleiden van mbo’ers in de regio Groningen, omdat hij van mening is dat datacenter engineer een vak is dat in de toekomst hard nodig is. Niet alleen bij commerciële datacentra of hyperscalers, maar ook bij locaties zoals edge datacenters. Waar data dicht bij de gebruiker zitten, zullen deze steeds professioneler worden qua uptime. Dat is de reden dat datacenter engineers hard nodig zijn. Het noorden kan door het digitaal vakmanschap haar bekendheid vergroten en kan zo een aanzuigende werking hebben voor andere sectoren om zich ook in het noorden te gaan vestigen. En dat is weer goed voor de lokale economie.

Hij legde vol enthousiasme aan kleine groepjes docenten en studenten uit hoe het in de praktijk werkt. De studenten konden voelen hoe het was om in een datacenter te zijn. De klimaatbeheersing, de brandblusinstallatie, back-up stroomvoorziening en de redundante voorzieningen werden uitgelegd. De studenten vonden het reuze interessant en stelden veel vragen.